• Novinky

          • Do nového roku vám prajeme plné nádrže
            • Do nového roku vám prajeme plné nádrže

            • 22. 1. 2020
            •      December zatvoril dvere minulého roka a my si ešte s niektorými priateľmi stále prajeme „všetko dobré “ do toho nového. No niektoré okamihy vianočného času v nás neustále doznievajú a rezonujú s nami. Jeden z nich bol určite pohľad na rozžiarené oči detí, ktoré prehovorili do našich duší.     

              Tento týždeň podozrivo často spomíname s kolegami jazyky lásky. Po Vianociach akoby všetci mali dotankované plné „nádrže“ a z detí cítiť väčší pokoj. Pozornosť, dotyky, slová uistenia, skutky služby a darčeky. To je 5 spôsobov, ako druhému človeku vieme vyjadriť, že ho máme radi a že nám na ňom záleží. Niektoré „jazyky“ sa k nám prihovárajú hlasnejšie a vieme, že sme ľúbení. Cez vianočný čas sme si boli bližšie, pomáhali sme si v kuchyni, boli sme plne v prítomnosti, želali sme si Dobro, objímali sme sa a obdarovali sme sa navzájom.     Mali sme to šťastie, že sme si v škole zažili „malé Vianoce“ ešte pred ich príchodom. Tri dni pred posledným dňom v škole nás navštívili manželia Kovačikovci z Detskej misie, ktorí prišli hovoriť s deťmi o „Najväčšom dare“, ktorý je pre nás živá viera v Boha. Podelili sa s deťmi o svedectvá, avšak, to nebolo všetko. Každé dieťa od nich dostalo plnú krabicu darčekov od ľudí z Nemecka.       

              Každá vychovávateľka mohla svoje plány na daný deň zahodiť do koša a tešiť sa spolu s deťmi. Celý čas si pozerali svoje „krabičky“, objavovali, híkali, delili sa. Prekvapení sme boli nie len my, ale aj deti. Naozaj to nečakali a bol to špeciálny čas. Z tried sa ozývali vety plné vďačnosti: „Ja som taká šťastná! To je aké milé! Niekto si s tým musel dať toľko práce! Nemôžeme ani len povedať, že sa nám niektorý darček nepáči... tých druhých to stálo námahu! A neskôr sa nám to možno zíde.“ Áno, Andrejka to krásne vystihla. Darčeky nie sú len o tom, že chceme vlastniť ďalšiu materiálnu vec. Darček nám hovorí, že nás daný človek má rád, pretože vieme, že na nás možno hodiny myslel, keď ho vyberal. Vciťoval sa, čo by nás potešilo, čo práve potrebujeme a dal si námahu, aby to našiel. Deti nám to v tento deň pripomenuli.     A mne nezostáva nič iné, ako Vám zapriať, aby ste mali svoje nádrže lásky plné po celý rok.

              Petra Kaločayová, školská psychologička, vychovávateľka

              Čo sme zažili:

              Deň radosti – na Mikuláša sme si užili čas zábavy, radosti a priateľstiev spolu s členmi komunity Ján Krstiteľ.

              Vlado Zlatoš v Youth clube – expert na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu navštívil našich žiakov, aby im predstavil svoju skúsenosť s kultúrou výživného pohybu a funkčným stravovaním.

              Vianočné dielne – spolu s rodičmi sme prenikli vianočnou atmosférou počas tvorivého popoludnia.

              Vianočný bazárik OZ Batania – pred Kostolom Božského srdca Ježišovho sme sa potešili kúpou rozličných výrobkov a zohriali sa pri chutnom punči.

              Deň dávania – posolstvo vianočných sviatkov sme pripomenuli ľuďom, ktorých sme v tento deň s radosťou navštívili.

              Školský ples – atmosféru prijatia a vďačnosti sme si plnými dúškami užili na plese rodičov a priateľov našej základnej a materskej školy.

              Planetárium – naša multifunkčná miestnosť sa premenila na vesmírnu stanicu a žiaci sa dozvedeli veľa nového o vesmíre.

               

              Čo pripravujeme:

              31.1. Odovzdávanie polročného vysvedčenia – prvý polrok školského roka ukončíme dobrodružne. Podarí sa žiakom spojiť sily, prekonať prekážky a dostať sa tak k vytúženému pokladu – vysvedčeniu?

              3.2. Polročné prázdniny – prvý polrok máme za sebou, užijeme si zaslúžený oddych.

              10.2. DOD – v tento deň dvere pre svojich rodičov počas vyučovania otvoria triedy prvého ročníka.

              14.2. Riaditeľské voľno, duchovná obnova zamestnancov – prichádza možnosť užiť si predĺžený víkend. Žiaci majú tento februárový piatok voľno, pretože zamestnanci sa zúčastnia dvojdňovej duchovnej obnovy.

               

              Ak chcete dostávať podobné čerstvé správy z našej školy ako je táto, prihláste sa na odber školského newslettru TU