• Novinky

          • Aj prebytočný papier nám pomôže
            • Aj prebytočný papier nám pomôže

            • 28. 9. 2022
            • Od dnes (streda 28.9). sa v areáli školy môžete zapojiť do zberu papiera. Zbiera sa papier (okrem kartónov) vo forme letákov, novín, časopisov alebo starých kníh (bez tvrdých obalov). Papier by mal byť previazaný špagátom, nie páskou. Zbiera sa od 13:30 do 16:30 do utorku 4.10.

              A ako môže obyčajný papier pomôcť? Po odvážení a spočítaní celého zberu sa výsledná suma rozdelí (podľa zápisu o zbere) medzi nás a gymnázium, ktoré zber organizuje. Aj tieto peniaze sa použijú na rozvoj školy. Vopred vám ďakujeme.

            • Cestujeme zadarmo a učíme (sa) pre život

            • 27. 9. 2022
            • Európsky týždeň mobility sme si pripomenuli aj na našej škole počas tretieho septembrového týždňa. Témou tohto ročníka bola LEPŠIA DOSTUPNOSŤ a mottom CESTUJEME ZODPOVEDNE.

              Medzi naše aktivity, ktorými sme prispeli do mobility bolo, že si žiaci v rámci openingu priblížili a zhodnotili súčasné dopravné zvyky a návyky. Deti poukázali na klady a zápory cestovania verejnou dopravou, bicyklom či kolobežkou. Zaujímavým poznatkom bolo, že často rodičia vozia deti autom na krátke vzdialenosti. Tým si uvedomili, že aj zmenou spôsobu dopravy dokážu prispieť k ochrane životného prostredia či k šetreniu peňazí.

              Mesto Partizánske sa do Európskeho týždňa mobility zapojilo po 10-krát. Preto v stredu 21.09.2022 mohli cestujúci využiť mestskú hromadnú dopravu zdarma. Medzi nimi boli aj naši žiaci z Orange class (2.B) s pani učiteľkou Peťkou Berešíkovou a Yellow class (3.B) s Jankou Karlíkovou. Počas jazdy autobusom si druháci zopakovali nastupovanie do autobusu, ako sa v ňom správame, dopravné značky alebo čo je to grafikon. Autobus ich previezol rôznymi časťami mesta a zároveň v reálnej situácii využili aj Hejného matematiku. Počítali koľko cestujúcich nastúpilo a vystúpilo, koľko z nich sa viezlo na ďalšiu zastávku a o koľko bolo viac žien ako mužov. Tretiaci si upevňovali pozorovaním učivo z vlastivedy o typoch krajiny a o typoch dopravných prostriedkov. Žiaci na záver zhodnotili, že by sa im páčilo takto hromadne cestovať so spolužiakmi do školy aj v iné dni.

              Pridáte sa aj vy medzi nich? Ak nám to počasie umožní, chceli by sme vytvoriť v blízkej z viacerých miest v Partizánskom "cyklobus" resp. "pešobus". Spoločne sa ráno z rôznych častí presunieme bezpečne do školy a podporíme tak ekologický presun do školy. Plánujeme presuny zo Šimonovian, z Luhov a zo Šípku. Skúsite aj vy vymeniť pohodlie auta za bicykel alebo "pešobus"?

          • Biela pastelka 2022 v našej škole
            • Biela pastelka 2022 v našej škole

            • 26. 9. 2022
            • V piatok 23.09.2022 sme sa opäť zapojili do zbierky Biela pastelka. Táto verejná zbierka sa konala už po 21.krát. My sme využili možnosť rozprávať sa a dať deťom zažiť aké je to nevidieť. Hľadali sme možnosti ako vieme byť nápomocní. Počas dňa v škole deti mohli prispieť do pokladnice, ktorú mali na starosti tentokrát deti z White class - Martinka a Oliverko. Učili sa ako vysvetliť dôvod zbierky a poprosiť o príspevok. Zvládli to veľmi pekne a výsledkom je, že v škole sa nám podarilo vyzbierať 123€, ktoré poputujú na zlepšenie a skvalitnenie života nevidiacim. Viac informácií o zbierke a možnosť podpory nájdete na www.bielapastelka.sk

              Pod článkom nájdete aj odkaz na video - Oslepol som na 1 deň, v ktorom si mladý Maťo vyskúšal byť 1 deň nevidiaci. Pekne ukazuje s akými nástrahami sa títo ľudia stretávajú.

              Za všetkých nevidiacich a slabozrakých vám ďakujeme!

            • Medzinárodný (týž)deň jazykov

            • 26. 9. 2022
            • Aké je hlavné mesto Mexika? Kedy chodí Ježiško v Španielsku? Prečo Japonci píšu inak ako my? Koľko krokov ma brazílska samba? Aké krajiny to patria pod nového anglického kráľa? Sú škótske sukne naozaj pohodlné pre chlapov?

              Od pondelka 26.09. sa v našej škole budú diať veľké veci. V Európe si pripomíname Európsky deň jazykov, no vďaka našim neeurópskym kolegom sme si my tento deň rozšírili na Medzinárodný deň jazykov. Počas 4 dní sa v škole budú objavovať rôzne informácie o cudzích jazykoch, krajinách a ich zvykoch. Toto bádanie vyvrcholí vo štvrtok 29.09., kedy si celá škola zažije na rôznych stanoviskách každú jednu krajinu.

              Zároveň sa počas celého týždňa deti v jedálni stretnú s medzinárodnou kuchyňou. Ďakujeme veľmi pekne za ochotu a originálne nápady pri vytváraní jedálnička na tento týždeň. Od pondelka do piatka tak deti môžu chuťové poháriky potešiť dobrotami z talianskej, nemeckej, mexickej, anglickej a nebude chýbať ani slovenská kuchyňa.

              Aký jazyk by ste sa ešte chceli naučiť? :)