• Novinky

            • Z tmy do svetla - Akadémia pre rodičov

            • 19. 4. 2023
            • Pred Veľkou Nocou mali naši rodičia možnosť vypočuť si v rámci Akadémie pre rodičov svedectvá chlapcov Kristiána a Juraja zo slovenskej komunity Cenacolo. Rozprávali najmä ako a prečo sa dostali k závislostiam a ako sa z nej dostali von. A že tá cesta nebola vôbec jednoduchá, bolo jasné. Na konci ochotne zodpovedali otázky rodičov.

              Obaja sa zhodli, že skoro u všetkých závislostí sú dva hlavné spúšťače.

              • nezdravá atmosféra v rodine (alkohol, neprítomnosť otca, časté hádky rodičov,...)
              •  a zlá partia. 

              Podľa ich slov by mali rodičia spozornieť hneď ako zbadá prudké zmeny nálad, spavosť, nezáujem alebo zvláštne prejedanie sa (divné kombinácie klobásky so sladkým....)

              Aby sa vyhli rodiny nechceným dôsledkom odporučili rodičom preventívne rozprávanie sa s dieťaťom pokojným (na toto dali dôraz) tónom, zároveň láskavosť a dôslednosť v pravidlách. Dieťa má mať hranice a zároveň aj zodpovednosť za niečo. Rodičia by mali poznať s kým sa ich dieťa stretáva. 

              Keď už niečo rodič niečo spozoruje, je dôležité zachovať "chladnú hlavu". Sami chalani povedali, že zákazy a  vyhrážky nič nevyriešili.

              V neposlednom rade "cenacoláci" uviedli modlitbu a potrebu vyhľadať a stretávať sa s rodičmi, ktorí už majú skúsenosť so závislosťami. Konkrétne pri Piešťanoch sa stretávajú rodičia detí z Cenacola

              Na záver odchádzali rodičia s pripomenutím, že Ježiš Kristus je víťaz nad každou závislosťou, jeho krvou už bolo zaplatené a preto máme šíriť lásku a radosť.

              Ďakujeme členom komunity, ktorí napriek svojmu nie vysokému veku, majú za sebou skúsenosti omnoho starších ľudí. Ďakujeme, že sa dokázali postaviť pred rodičov a priznať svoje zlyhania, ktoré spôsobili pád do závislostí. Držíme im palce, aby svoju radosť a znovu nájdený zmysel života sprevádzali už len dobrými rozhodnutiami.

            • Čarovná Noc s Andersenom

            • 4. 4. 2023
            • Piatok 31.marca prežívali s veľkými očakávaniam naši štvrtáci z White class, ktorí boli pozvaní na nezvyčajnú prespávačku do knižnice Noc s Andersenom. Tá sa konala pri príležitosti narodenín H.Ch. Andersena a Medzinárodného dňa detskej knihyOkrem hier, zábavy, boli štvrtáci pozvaní do hvezdárne. Aj keď počasie neprialo pozorovaniu, hlava sa deťom zatočila pri točení kupoly vo veži. Vyhladované a prechádzkou znavené deti doslova zhltli večeru. Po nej predviedli divadelné predstavenie Škaredé káčatko a Rastík si pripravil prednes Princezná na hrášku. Výtvarníci zanechali na pamiatku knižnici svoje dielo a celá trieda venovala knižnici knihu Smradi (9.časť), ktorá chýbala knižnici do série. Zahrali sa živé pexeso, odhalili písmenkové odpovede a ukryté knihy v knižnici. Plný dojmov sa zakutrali do svojich spacákov a uprostred tisícok kníh sa ponorili do ríše snov. Teda, chvíľu im to trvalo, ale však vy by ste zaspali uprostred toľkých príbehov? Ráno sa všetci pobalili, zajedli si domáci koláčik od maminky a s úsmevom na perách a hlavou plnou zážitkov sa pobrali domov.

              Ďakujeme Mestskej knižnici Partizánske aj Hvezdárni v Malých Bieliciach za pozvanie, prípravu prespávačky, za prijatie v knižnici a za milé slová. Veríme, že odteraz sa na knižnicu budeme pozerať inými očami. Takými, ktoré sa ocitli v jej útrobách keď všetky svetlá zhasli. ĎAKUJEME!

            • Knižné prírastky do školskej čitárne

            • 3. 4. 2023
            • Počas marcovej akcie Adopcia kníh do školskej knižnice sa do našej školskej knižnice premiestnilo doteraz 13 nových inšpiratívnych kníh. Veľmi nás potešili venovania v knihách, srdečné reakcie ľudí na možnosť posunúť resp. zakúpiť knihu pre deti, ale aj príspevky v krabičke na recepcii (ešte stále sme ju neotvorili, ale za jej obsah dokúpime knihy zo zoznamu :) Nielen nové knihy si je možné zapožičať v školskej čitárni.

              Vzhľadom na technické problémy s rezerváciou kníh je možnosť ešte do prázdnin rezervovať cez Edupage v Prihlasovanie/Ankety a priniesť knižky aj po prázdninách.

              Za všetkých knihomoľov úprimné ĎAKUJEME!

            • Beh oslobodenia v Partizánskom

            • 30. 3. 2023
            • Pred 78 rokmi sa naše mesto oslobodilo spod fašistickej okupácie. Pripomenuli sme si to dnes, 30. marca 2023, programom, ktorého súčasťou bol aj Beh oslobodenia. Zúčastnili sa ho žiaci škôl z Partizánskeho. Medzi nimi sa nestratili a cenné kovy doniesli aj naši športovci a spoločne sa v hodnotení družstiev škôl umiestnili na druhom mieste.

              Umiestnenie detí:

              Kategória 1. dievčatá 2014-16: Dominika Országhová 1. miesto
              Kategória 3. dievčatá 2013-12: Hana Kuricová 1. miesto
              Kategória 4. chlapci 2012-13: Adrian Rondoš 1. miesto a Krištof Kližan 3. miesto

              Ďakujeme im za krásnu reprezentáciu školy a želáme, aby mali radosť z rozvíjania svojich talentov.