• Novinky

            • Všetci za jedného, jeden za všetkých

            • 16. 8. 2019
            • Neviem aká cnosť by sa k júnu hodila viac ako Statočnosť. Záverečné písomné práce, vysoké teploty, väčšina by si vybrala najradšej sociálne voľno, no denne zvádza vnútorný boj doplaziť sa do školy. Jedna moja žiačka zahlásila, že je už unavená z "tešenia sa do školy".      

              K júnu patrí aj Chochuliáda a v spoločnosti našich detí bola pre mňa silným zážitkom. V prvom rade som si uvedomila, aké úžasné je, že s nami išiel tím rodičov, aby podporili svoje deti. Keď som bola v ich veku, túžila som, aby tam boli "naši" so mnou, viem si predstaviť, aké to bolo pre nich dôležité.      

              Po plnom dni som si povedala, že síce naše deti nestoja na otvorení pekne za sebou v dvojiciach, ale majú pre mňa dôležitejšie kvality. Nezabudnem na to, ako sa navzájom podporovali a keď vedeli, že jeden z nich preteká, všetci ho hneď bežali povzbudzovať. Dokázali sa tešiť so svojimi kamarátmi, ktorí boli úspešní, aj keď sami nič nevyhrali. Ruku na srdce, dokážeme sa my dospelí úprimne tešiť z ocenenie kolegu v práci, po ktorom túžime my?      

              No najsilnejší bol pre mňa príbeh štvrtáka, ktorý sa odhodlal súťažiť a prekonať svoj strach. Necíti sa dobre v súťažiach, no rozhodol sa postaviť sa tomu. Keď som videla, ako bojuje pre svoj štafetový tím, bola som na neho neskutočne hrdá. Preukázal veľkú dávku statočnosti. Nechajme sa inšpirovať. 

               

              Petra Kaločayová, školská psychologička

              Ak chcete dostávať podobné čerstvé správy z našej školy ako je táto, prihláste sa na odber školského newslettru TU

            • Toto predtým deti ešte nikdy nezažili

            • 16. 8. 2019
            • „Dobrý deň, my vás dnes budeme učiť. Dáme vám aj pracovný list, alebo nebojte sa, nie je to nič ťažké. Keby ste niečomu nerozumeli, prihláste sa, radi vám pomôžeme“     

              S týmito slovami začala hodina v Orange class na deň učiteľov. Naši štvrtáci sa rozhodli, že dajú učiteľom vzácny darček. Odučia za nich prvú hodinu a zažijú si, aké to je „byť učiteľom“. Samozrejme, mala v tom prsty aj ich triedna učiteľka a naša riaditeľka Danka.     

              Ako to v triede býva, úloha je rovnaká, no cesty k nej rôzne. Niektoré deti si vyučovanie svojej obľúbenej témy pripravovali dni, nosili kostýmy, premýšľali nad úlohami pre mladších kamarátov. Iní si to nechali na poslednú chvíľu a zistili, že odkladanie prípravy nie je práve užitočné. Všetci sa ale nakoniec zhodli na tom, že ich to veľmi bavilo a chceli by vyučovať opäť! Na vlastnej koži zistili, aké to je, učiť celú triedu detí. Uvedomili si, aké je to nepríjemné, keď niekto na ich hodine vyrušoval. Priznali, že to nebolo jednoduché. Zistili, aké to je, keď im nejde zvuk v pripravenom videu, keď má žiak nevhodné poznámky a tiež, keď po otázke do publika počuť len nekonečné ticho.     

              „Veľmi sa mi páči, že naša škola aj k obdarovaniu iných pristupuje tvorivo. Taký darček, ako zastúpenie od štvrtákov som rozhodne nečakala. A okrem toho, že potešili nás, učiteľov, sa aj oni sami veľa naučili a ich mladší spolužiaci skonštatovali, že také vyučovanie by chceli mať každý deň. Je vidieť, že keď sa deti cítia byt užitočné a keď im dovolíme v primeranej miere niesť zodpovednosť za ich rozhodnutia, tak dokážu veľké veci.“ (Natália Nová, triedna učiteľka Green class)  

               

              Danka Gubková, riaditeľka školy

              Petra Kaločayová, školská psychologička

              Ak chcete dostávať podobné čerstvé správy z našej školy ako je táto, prihláste sa na odber školského newslettru TU

            • Vzdelávacia mobilita našich učiteľov počas letných prázdnin 2019

            • 16. 8. 2019
            • Cirkevná základná škola Jána Krstiteľa v Partizánskom sa zapojila do vzdelávacej mobility pre učiteľov financovaných zo zdrojov EÚ v rámci programu Erasmus+. V priebehu júla a augusta 2019 tak mohlo sedem členiek tímu CZŠJK vycestovať do Spojeného kráľovstva za účelom ich ďalšieho osobného a odborného rozvoja, nadobudnutia a zlepšenia odborných kompetencií a zabezpečiť tak rozvoj a modernizáciu samotnej školy. Počas vzdelávacieho pobytu sa stretli s ústretovosťou, ochotou a toleranciou.

              Projektovým partnerom bola vzdelávacia inštitúcia Pilgrims v Canterbury. Cieľom kurzov v rámci programu Erasmus+ bolo motivovať a inšpirovať učiteľov, zdieľať skúsenosti s učiteľmi z celého sveta a objaviť svoju kreativitu a následne motivovať vlastných žiakov. Učiteľky (Jana Karlíková, Natália Nová, Tatiana Gulíková, Daniela Gubková, Adriana Krajčovičová), vychovávateľka (Ivana Káčerová) a školská psychologička (Petra Kaločayová) absolvovali rôznorodé kurzy podľa ich potrieb. Vzdelávali sa v oblasti metodológie pre učiteľov primárneho vzdelávania, hodnotenia žiakov, využívania drámy vo vzdelávacom procese a inklúzie. Dostali príležitosť  zlepšiť si vlastnú angličtinu, zažili si vyučovací proces zo strany žiakov a rozvíjali sa vo svojich kompetenciách. Získané skúsenosti a vedomosti z mobility v zahraničí budú ďalej posúvať svojim kolegom.