• Novinky

          • Čítanie v pyžamkách - začíname už túto stredu!
            • Čítanie v pyžamkách - začíname už túto stredu!

            • 29. 11. 2021
            • Milé deti a rodičia!

              S radosťou Vás po prestávke opäť pozývame na Čítanie v pyžamkách! Tentokrát sa na nás teší a svoju videopozvánku nám posiela slovenský herec, oravský rodák, Roman Poláčik (v súčasnosti známy ako Ondrej Podzámsky zo seriálu Oteckovia). Kniha, ktorú nám predstaví, ostáva zahalená rúškom tajomstva. Chcete vedieť čo nám prečíta? Tak sa pripojte!

              Začíname v novom čase v stredu 1.12.2021 o 18:30 do cca 19:20 cez platformu ZOOM. Všetky bližšie informácie nájdete tu.

              "Dosčítania", kamaráti! :)

          • Česť práci, súdruhovia!
            • Česť práci, súdruhovia!

            • 19. 11. 2021
            • Existuje tvrdenie, že ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvoria sa nám skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie v porovnaní s informáciami, ktoré sa snažíme zapamätať klasicky, s ktorými nemáme spojený žiadny pocit, žiadnu emóciu. Hovoríme o princípe takzvaného zážitkového učenia, ktoré v našej škole radi a často praktizujeme.  

              Dôležitosť odkazu sviatku ,,Deň boja za slobodu a demokraciu” nás rozhýbala k tomu, aby sme ani tentokrát nezostali iba pri slovách. Z tohto dôvodu v utorok 16. novembra vítali žiakov v škole primerane dobe oblečení súdruhovia učitelia a súdružky učiteľky. Počas ranných openingov žiakom vysvetlili, že počas dňa budú zakúšať atmosféru a ,,praktiky”, ktoré si z detstva pamätajú ich rodičia alebo starí rodičia. Na chodbách sa ozývalo známe “Česť práci”, do zošitov pribudli povestné okraje, kto mal prácu hotovú musel sedieť s rukami za chrbtom. Pre toho, kto má rodinu v zahraničí a dostal bony, bol deň o niečo príjemnejší. V špeciálne upravenej miestnosti mali žiaci možnosť pri melódiách Mariky Gombitovej vyskúšať si dederónovú zásteru, zametanie mechanickou metlou aj zahrať sa s ,,mončičákom”. Vonku sa poobede skákala guma a škôlka. Žiaden priestor na otázky, diskusiu, vlastný názor. 

              Mali sme možnosť vidieť žiakov, ako zamyslene stoja na chodbách pri tabuliach s otázkami: ,,Cítil si sa niekedy ohrozený za svoj názor?”, ,,Kedy sa najviac cítiš slobodný?”.

              To, čo znamená pojem ,,sloboda,, pre ľudí, ktorí si komunizmus zažili, asi my ,,neskôr narodení” (snáď) nikdy úplne nepochopíme. To, koľko odvahy a vytrvalosti bolo pri boji za ňu treba, je ťažké si predstaviť. Jedno je však isté. Odvahu a vytrvalosť budú potrebovať aj naše deti. Ani sa nenazdáme a z dnešných detí vyrastú voliči, aktívni občania, ľudia s príležitosťou ovplyvniť svet okolo seba. Preto má zmysel investovať čas do rozhovorov s nimi, investovať energiu do zháňania retro oblečenia a predmetov - dali sme im zážitok, aby získali pocit. Aby si lepšie zapamätali, poučili sa z minulosti a tvorili slobodnú zodpovednú budúcnosť.

              Tím súdruhov učiteľov CZŠ s MŠ Jána Krstiteľa