• Novinky

            • Škola budúcnosti očami Daniela Heviera

            • 26. 1. 2023
            • Minulý týždeň sme v škole zažili opäť výnimočný deň. Na chodbách mohli žiaci stretnúť známeho slovenského spisovateľa pre deti a mládež Daniela Heviera. Jeho príbehy, rozprávky a básne sú známe deťom i dospelým. Daniel Hevier potešil svojím zaujímavým rozprávaním o  živote v školskej lavici žiakov siedmeho a ôsmeho ročníka.


              Neprišiel medzi nás ako spisovateľ, ale ako osobnosť, ktorej záleží na vzdelávaní. Stretnutie sa nieslo v duchu, aká by mala byť škola budúcnosti. Chcel sa dozvedieť, či si súčasní žiaci uvedomujú svoj talent a ako by ho vedeli zhodnotiť v spoločnosti, v ktorej hlavnými postavami sú práve oni. I keď náš hosť bol generačne starší, dokázal deti pútavým rozprávaním zaujať. Zároveň nám predstavil jednu zo svojich najnovších kníh „Popíkovia“. Žiaci označili Daniela Heviera za vtipného a okúzľujúceho rozprávača, s ktorým by sa určite v budúcnosti opäť radi stretli.

              Veríme, že toto bolo ešte len prvé z mnohých zo stretnutí v našej škole s Danielom Hevierom. U nás sa cítil veľmi dobre a ocenil záujem a aktivitu detí počas stretnutia.

            • Aj s 2 sa dajú robiť veľké veci na 100!

            • 25. 1. 2023
            • Minulý rok sme vďaka peniazom z 2% (vo výške 4137,53€) pre Vaše deti mohli realizovať tieto veci:

              • pomôcky pre 1.stupeň - 379,53€
              • pomôcky pre 2.stupeň - 493€
              • dofinancovavanie projektu outdoorová čitáreň - 340€
              • školské lavice a stoličky do prvej triedy - 2775€
              • workshopy pre 2. stupeň Post Bellum - 150€

              Ďakujeme!!! A aj tento rok môžete podporiť prácu s deťmi v našej škole. Tlačivá a všetky potrebné informácie nájdete tu.

            • Tancujem s tebou rád, je mi s tebou hej!

            • 19. 1. 2023
            • Možno aj táto pieseň zaznie na ďalšom školskom plese 4.februára 2023 v Kultúrnom dome vo Veľkých Uherciach. Srdečne pozývame galantných pánov, aby pozvali do tanca svoje krásne polovičky. Lístky ešte zakúpite na recepcii. No, neotáľajte dlho, ich počet je obmedzený.

              Tešíme sa na vás!

            • Kariéra v antidopingu + ApR

            • 10. 1. 2023
            • Existuje povolanie, ktoré pomáha a chráni, odhaľuje priestupky, porušené pravidlá a nemusí ísť o policajta. Svoju cestu a prácu v antidopingu nám koncom novembra predstavil vedúci Oddelenia testovania a prevencie Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky Tomáš Pagáč.

              V rámci kariérovej výchovy predstavil žiakom druhého stupňa svoju cestu, rôzne rozhodnutia počas strednej školy, ktoré ho viedli k štúdiu na vysokej škole. Priblížil nám svoje pracovné začiatky ako antidopingový komisár až jeho cestu k školeniu našich vrcholových športovcov a zodpovednosť za informovanie o rizikách zakázaných látok. V neblahej pamäti má prípad nášho olympijskeho víťaza Mateja Tótha, ktorý sa obhajoval pred medzinárodnými organizáciami a snažil sa dokázať svoju nevinu s úspešným koncom. Tomáš má vo svojej pamäti aj príbehy, ktoré nemali takéto dobré konce. Mnohokrát to bolo vedomé prekročenie pravidiel s úmyslom výhody pred súpermi. Smutné na tom je, že športovci nepoznajú negatívne vplyvy dopingu na ich telo. A pŕáve o tých Tomáš Pagáč rozprával deťom. Vysvetlil im negatíva steroidov, energetických nápojov, užívania liekov zo srandy či populárnych výrobkov pre športovcov. Deti zaujímali jeho stretnutia so známymi športovcami, dôsledky dlhodobého užívania látok, ale aj cezhraničná spolupráca komisárov.

              Podvečer sa v rámci Akadémie pre rodičov (ApR) prihovoril dospelým. Prednášku rozdelil na tri oblasti - energetické nápoje, žuvací tabak a internetové výzvy. Priblížil dosah energetických nápojov na detský organizmus, vplyv na neurologický vývoj, vytváranie závislosti v detskom veku. Žuvací tabak sa teší veľkej obľube u športovcov. Aj tu upozornil na legislatívnu dieru a zabudnutú reguláciu predaja. Od januára sa diera našťastie upravuje a platiť bude predaj nad 18 rokov. Rodičov zaujímali vitamínové doplnky, lieky proti chrípke, názor odbornika na lieky na podporu imunity... Tomáš zhodnotil, že je náročné nepodľahnúť reklame a trendom. No, zdravie sa nedá kúpiť v lekárni a pohyb a pestrá strava sa nedá zjesť v zázračnej tabletke.

              Možno vyznieva, že všetky prednašky boli v negatívnom duchu. No opak je pravdou. Tomáš povzbudil rodičov, aby sa zaujímali o svoje deti. Nabádal k všímavosti a rozhovorom s deťmi, na otváranie tabu tém. Mnohé veci sa dejú preto, lebo deti chcú vyskušať niečo nové, zaujať pozornosť či podľahnú vplyvu partie. A čo vy? Viete čo robí vaše dieťa vo voľnom čase?